Bu Diziler Sadece İnternette!

İnternet üzerinden dizi izleyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Web dizilerinin çoğalması ve ilgiyle takip edilmesi, sektörü her geçen gün cazip hale getiriyor. Oyunculuğa yeni adım atmış, kendine TV sektöründe yer bulamamış birçok isme kapılarını açan web dizi sektörünü ele aldık. Eğrisiyle doğrusuyla internet dizilerinde ne var ne yok merak edenlerin dikkatine…

TUĞBA KAPLAN – 01 Eylül 2012

Bir zamanlar istediğimiz diziyi izlemek için günlerce beklerdik. Kaçırdığımız bölümlerini ise bir hafta sonra yayınlanan özetlerden takip ederdik. Son yıllarda internetteki dizi siteleri siteleri arttıkça, dizi ya da film izlemek daha kolay bir hal aldı. İnternet, sadece televizyon dizilerini yayınlamakla yetinmedi, farklı bir girişimde bulunarak “internet dizi sektörü”nü de başlattı.

Bu sektörün ortaya çıkmasında 2005-2008 yılları arasında 1 milyon liralık ekonomik güce erişen TV dizi sektörünün, geçen sezon yüzde 30 oranında küçülerek 700 bin liraya gerilemesi yatıyor. Bu durum 150 bin çalışandan 50 bininin işini kaybetmesine ve dizi bütçelerinin daha da düşmesine yol açınca farklı bir sektörün oluşması kaçınılmaz oldu. Çok kısa bir mazisi olmasına rağmen, şimdilerde internet dizileri çoğu internet kullanıcısının gündeminde. Kullanıcılara sunduğu hızlı ve kolay ulaşım imkanıyla internet dizileri, televizyonun yerini alır mı bilmeyiz. Ama bu diziler ileride kemik bir izleyici kitlesine sahip olan televizyonun tahtını sarsacak gibi görünüyor. Bu sitelerin bu kadar diziyi nasıl çektiği, oyuncuları nereden bulduğu, televizyona göre zor ya da kolay yönleri ve bir kontrol mekanizmasının olup olmadığı ise merak konusu. Bu merakı giderecek olan ise, elbette ki internet dizi sektörünün önde gelen isimleri.

Web dizisi kavramı Türkiye’de yok

İntenet dizileri denince akla ‘Patlak Solaklar’, ‘Men e Men’ ve ‘Cadde’ dizileri geliyor. Online kullanıcıların ilgiyle izlediği bütün bu dizileri bünyesinde toplayan ise Mynet bünyesinde kurulan “sebastiyan.com” isimli internet dizisi sitesi. Sitenin pazarlama müdürü Füsun Özoğul, ilk kuruluş amaçlarını “kullanıcıya istediği programı istediği zaman, istediği yerde izleme fırsatı sunacak bir premium video platformu oluşturmak” olarak anlatıyor. Siteye bakınca, karşınıza sevilen TV dizileri ve programlarının yanı sıra sadece web’e özel hazırlanan içerikler ve 17 diziden oluşan bir platform çıkıyor. Bölüm başına izleyici oranı yüzbinleri buluyor. Web ve mobil gibi çoklu platform desteğiyle ilk 5 günde 3 milyon tekil kullanıcıya ulaşılırken, toplamda 8 milyon internet kullanıcısı tarafından izlenebiliyor.

‘Web dizisi’ kavramının tam olarak Türkiye sektöründe oturmadığını söyleyen Füsun Özoğul, ünlü oyuncular, yönetmenler, büyük prodüksiyonlar olmadan üyelerin ilgisini çekmek için farklı bir tanıtım stratejisi uyguladıklarını anlatıyor. Doğa Can Anafarta, arkadaşları Yiğit Uçar ve Baybars Azizoğlu ile beraber kurduğu Kupa Altı medya şirketi yöneticilerinden. Aynı zamanda web dizisi ‘Cadde’nin de yönetmeni. Anafarta, televizyon dizilerinden daha kısa süreli olduğu için bu dizileri çekmenin daha kolay olduğunu belirtiyor. “Kendi imkanlarımızla çektiğimiz için daha düşük maliyetlerle çekiyoruz.” diyen Anafarta, Türkiye’de kemikleşmiş bir TV izleyici kitlesi olduğu için de web dizilerini izleyiciye benimsetmenin biraz zaman alabileceğini düşünüyor.

Dizilerde oynayan oyuncuları merak eder gibisiniz. Dizilerin prodüksiyonu, oyuncu seçimi, senaryo ve üretim süreçleri daha çok bu işleri oluşturan ekiplerin inisiyatifinde. Ama sebastiyan.com bu konuda bir kısıtlama getirmeyi tercih etmiyor. Füsun Özoğul, “Amatör ruhun getirdiği rahatlık sayesinde, amatör oyunculardan destek alınıyor. Bazen de mesleğe yeni atılmış, TV sektöründe yer bulamamış oyuncu adaylarına şans veriliyor.” diyor. Web dizisi yönetmeni Doğa Can Anafarta da tercihlerini daha önce oyunculuk tecrübesi olan kendi arkadaşlarından yana kullandıklarını söylüyor. Hatta senaryoyu onların karakterlerinden ve hikayelerinden esinlenerek yazdıklarını da ekliyor. Ünlü oyunculardan da daha önce çektikleri filmlerde destek aldıklarını anlatan Anafarta, “İlerleyen bölümlerde sürpriz konuk oyuncularla web dizi izleyicilerinin karşısına çıkacağız.” diye konuşuyor.

Olgun fikirleri ve demo çekimi olanlar daha şanslı

Aslında sektörde kendine yer arayan ve alternatif çalışmaları olanlar için internet dizi sektörü bir anlamda bulunmaz bir nimet. Füsun Özoğul, dizi projesi olan, oyunculuk yapmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu söyleyerek, teklifi olanlara da yol açıyor. “e-posta yoluyla, telefonla, referans yolu ile bize ulaşan herkesle en az bir kere görüşmeye ve işlerini, vizyonlarını anlamaya çalışıyoruz.” diyen Özoğul, kafasındaki fikri olgunlaştırmış, elinde de çok kısa bir demo çekimi olan ekiplerin daha şanslı olduğunu özellikle vurguluyor. Özoğul, içerik konusunda esnek davrandıklarını ise şöyle anlatıyor: “Yılların deneyimiyle artık biliyoruz ki, biz beğensek de beğenmesek de, içerik kullanıcıya ulaştığında çok farklı beğeniler alabiliyor, sosyal medyada büyük ilgi görebiliyor, o yüzden belirlediğimiz temel kriterlere uygun olan tüm web dizilere bu platformada şans vermeye çalışıyoruz.”

BTK dizileri denetliyor ama kurallar TV’deki kadar sert değil

Televizyonda izlediğimiz diziler Radyo ve Televiyon Üstkurulu (RTÜK) tarafından denetlendiği halde, zaman zaman istenmeyen görüntü ve diyaloglara maruz kalınabiliyor. Söz konusu internet olunca, burada bir kontrol mekanizmasının olup olmadığı sorusu geliyor akıllara. Füsun Özoğul, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından denetlendiklerini, özellikle BTK’nın koyduğu kurallara çok dikkat edildiğini belirtiyor. Yönetmen Doğa Can Anafarta ise televizyon kadar sert bir kontrol mekanizması olmadığı ve hayal güçleri sınırlanmadığı için bu durumdan gayet memnun. Ama gelin görün, dizi sektöründe alternatif olarak gördüğümüz bu dizilerin bazıları ailelerin birlikte, çocukların da yalnız izleyebileceği içeriğe sahip olmayabiliyor. Bu noktada sektör, izleyicinin beklentisini karşılayan, toplumsal ve ahlaki değerlere daha uygun içeriklerle desteklenebilir. Nitekim, Füsun Özoğul da özellikle çocuklara yönelik web dizi fikriyle projesini getiren bir genç yapımcı olursa, bunu hayata geçirebilecekleri bilgisini veriyor.

***

İnternet dizisinden vizyona Patlak Sokaklar

Üç kişiden oluşan BatesMotelPro ekibini ilk olarak, çektikleri ‘Sütü seven kamyoncu’, ‘Bana kitap al’ ve ‘Esmeralda’ gibi videolarla tanımıştık. Fransızca şarkıları Türkçeye anlamsız kelimelerle bütünleştirerek yorumladılar. Bir içecek firması için çektikleri 5 bölümlük ‘Patlak Sokaklar’ isimli viral (virüs gibi yayılan!) diziyle internet kullanıcıları tarafından daha çok ilgi gören ekibin, dizi ve videoları paylaşım rekoru kırmıştı. Ekip geçtiğimiz mart ayında “Patlak Sokaklar-Gerzomat” adıyla absürt komedi türünde ve Türkiye’de ilk kez dublajlı bir film çekmişti. Filmde oyuncu Selin Demiratar, Doğa Rutkay ve Kubilay Tunçer de rol almıştı.

Menemen değil, “Men e Men”

2010 yılından beri internette izlenme rekorları kıran Men e Men, geleneksel yemeklerimizden birinin adı değil. Los Angeles Web Series Festival’de ülkemizden ilk kez başvuran ve 400 proje arasından finale kaldıktan sonra ‘En İyi Komedi Web Dizisi’ ve ‘En İyi Başrol Oyuncusu’ dallarında 3 ödüle layık görülen bir web dizisi. İnternette 3. sezona giren dizi, iki erkek arkadaşın başından geçen hikâyeleri komedi tarzında işliyor.

Bu dizi sadece kuaförde çekiliyor

En koyu siyasi tartışmaların döndüğü, piyasaların, finans fırsatlarının en yakından takip edildiği, mutfak ekonomisinden yemek tariflerine, moda trendlerinden, ilişkilerden, komşunun yaramaz oğluna kadar hayatın içinde ne varsa her şeyin açıkça konuşulduğu yerdir kuaförler. “Bir Berber Bir Kuaföre” adlı dizi de tahmin edeceğiniz üzere bir kuaförde çekiliyor. Dizi, 1.324 kuaför salonuyla aynı anda dizinin internet sitesi www.birberberbirkuafore.com; www.sistemdokuzmedya.com ile Sistem 9 Medya’nın facebook ve twitter sayfalarından da canlı ve sesli olarak izlenebiliyor.

Cadde’de aile olmazsa olmaz

Türkiye’nin en genç film yönetmeni unvanına sahip Doğa Can Anafarta’nın 2007 yılında çektiği ve internette bir milyondan fazla izlenen ilk uzun metrajlı filmi ‘Cadde’ şimdilerde dizi olarak izleyicisinin karşısında. Moda’nın, paranın, eğlencenin ve aksiyonun merkezi Bağdat Caddesi’nde yaşayan ve ailesi olmayan üç kardeşin hayatla mücadelesini anlatan dizide, bağlılık ve düşmanlık kavramları irdeleniyor. Hayatın zorladığı gençler, aileleri olmadan dünya ile başa çıkma gücünü birbirlerine olan bağlılıklarından alıyor.

[email protected]

Tuğba Kaplan

Gazeteci/ Aksiyon Dergisi Politika, Sosyoloji, uluslararası ilişkiler, medya ve kültür dünyasından ünlü isimlerle gündemle ilgili aktüel röportajlar yapmaktadır. Ayrıca gündeme dair konuları farklı yönleriyle ele alan dosyalar hazırlamaktadır.

You may also like...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>