Dijital Dünyanın Yerli Mucitleri

 

Teknoloji dünyası her geçen gün biraz daha büyüyor. Daha da önemlisi artık ülkemiz teknolojinin gerisinde değil. Kopyala-yapıştır mantığı yerini orijinal projelere bırakıyor. Projelerin sahipleri, fikirleriyle ülke sınırlarını aşarak, Türkiye’nin teknoloji imajına katkıda bulunuyor. Peki bu gençler kim ve bugüne kadar neler yaptılar?

TUĞBA KAPLAN – 25 Kasım 2012

 İnternet, hızlı ve kolay iletişimin adresi. Hayatımıza gireli çok olmadı. Ama öyle bir yayıldı ki, sanki yüzyıllardır içimizde, hem de yanı başımızda gibi bir etki uyandırdı. Özellikle ülkemizde son yıllarda geliştirilen uygulama, yazılım ve programlar da gösteriyor ki, teknolojinin sadece kullanıcısı değiliz. İçimizde üstün cevherler var. Aslında bu genç beyinler, 2013’te 60 milyon dolarlık bir pazar payına ulaşması beklenen uygulama geliştirme, oyun yazma ve tüketiciyi etkileyen viral kampanyaların sahipleri. Kim bilir belki bir gün onlar Türkiye’nin yerli Steve Jobs’u, (Apple’ın kurucusu) Zuckerberg’i (Facebook’un kurucusu) ve Jack Dorsey’i (Twitter’ın kurucusu) olacak.

Angry Birds’ü kızdıran Türk, Bora Uygun

Bora Uygun, Apple’ın en popüler oyunu Angry Birds’ü tahtından indiren Bucketz’ın mimarı. Picnic Hippo firmasının CEO’su olan Uygun, 15 senedir bilişim sektöründe. Elektronik ve haberleşme mühendisi, ayrıca Uluslararası İşletme Yüksek Lisansı ve bilişim doktorası var. Uygun, en hızlı girebilecekleri sektörün oyun sektörü olduğuna inanır ve 2011’de Picnic Hippo oyun stüdyosunu kurar. Bucketz, bir oyunun içine sitcom tadında parodiler yerleştirerek eğlenceyi başka bir boyuta taşıyabilen bir program. Kendi alanında ilk denilebilir. AppStore’un favorilerinden biri. 26 Temmuz’da piyasaya çıktığı ilk saatte Apple, Bucketz’i ‘Haftanın En İyi Oyunu’ ilan etti. 120 ülkede fanı var. Google’dan Amazon’a herkes peşinde. Dünyadaki en başarılı oyunların başarı oranı yüzde 50-55 iken, bu oran Bucketz ile yüzde 75’lere çıktı.

Apple Radyo uygulaması mucidi Cahit Çerçioğlu

Apple ürünlerini kullananlar iyi bilir. Onun en beğenilen uygulamalarından biri de Apple Radyo. Apple için uygulama geliştiren Cahit Çerçioğlu, Türkiye’de ilk iPhone (3G) satılmaya başlamadan önce bu platforma proje üretilmesi için gerekenleri öğrenir. Cihazda radyo özelliği olmadığını ve çıkan uygulamaların da tek tek çalıştığını görür. Kısa sürede tüm kanalları içeren, hatta sadece Türkiye kanallarını değil, tüm dünya kanallarını tek bir uygulamada birleştiren ve çeşitli dillerde kullanılabilen radyo projesini geliştirir. Bilgisayar mühendisliği okuyan 28 yaşındaki Çerçioğlu, sürekli uygulama geliştirmek için bütün mesaisini bu işe ayırdığını söylüyor. Çerçioğlu, Apple Radyo’nun artık Windows 8 ile de kullanıldığını, bunun yanı sıra Windows Phone 8 ve Android işletim sistemli cihazlar için yeni sürüm hazırladığını anlatıyor.

 

Google Türkiye’nin ürünlerini o pazarlıyor

Türk medyasında Türker İnanoğlu’nun kızı ve gazeteci Cüneyt Özdemir’in eşi olarak gündeme gelse de, o Google’ın Türkiye Ürün Pazarlama Müdürü. Zeynep İnanoğlu, Harvard Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olur ve Cambridge Üniversitesi’nde yüksek lisansını ve doktorasını bitirir. Önce İngiliz firması Phonetic Arts’ta ortak ve mühendis olarak çalışır. Daha sonra Google’a geçer. İnanoğlu, ses tanıma konusu üzerine ABD’de 3 patent alır. Doktorasını “seslerin farklı duygulara dönüştürülmesi” konusunda hazırlar.

Teknoloji dünyasında yeni ufuklar açan ses sentezleme üzerine yaptığı çalışmasının bir bölümünü Google’a satar. İnanoğlu, sesin de tıpkı parmak izi gibi insana dair özellikler taşıdığı fikrinden hareket eder ve buluşuna ‘Emotive Alert’ (Duygusal Uyarıcı) adını verir. Zeynep İnanoğlu’nun çalışmaları bunlardan ibaret değil. Konuşmaları tweet’e dönüştüren bir program da geliştirdi. Program, Android’li cep telefonlarında sesli not tutmayı sağlayan ‘Konuş Yazdır’ uygulamasıyla konuştuklarınızı yazıya döküyor ve metin olarak kaydediyor.

Yasin Kesen, tweetlerinizi kayıt altına alıyor

Sosyalmedya.in’in CEO’su Yasin Kesen, sosyal medyadaki iletileri arşivleme fikrinin sahibi. Yani attığınız her tweet’i o kayıt altına alıyor. Fikir aslında 2,5 yıl öncesine dayanıyor ve şu anda sosyalmedya.in arşivinde 1 milyar 226 milyon tweet bulunuyor. “Google, Facebook ya da Twitter’da yazılan iletileri bulmak mümkün değil.” diyen Kesen, çok fazla ileti olduğu için Google’ın sadece çok retweet alan, bir yerlerden link verilen ya da aranan iletileri indekslediğini söylüyor. Kesen, arşivlemenin özellikle sosyolojik öngörüleri tespit etme adına işe yarayacağını düşünüyor. “Günde 8 milyon tweet atan bir ülkeyiz. Bu bir sene önce 2 milyondu. Seneye 20 milyon tweeti bulacak.” diyor.

 

 

 

Şehir kurmakta üstlerine yok!

Volkan Taban, Gamester adlı oyun şirketinin başkanı. 29 yaşındaki Taban, daha çok veri analizi, oyun dengeleri ve Gamester’ın pazarlama süreçlerini yönetiyor. Ortağı Onur Karcı (28) ise işin ‘businness’ kısmında. Sadece uyumak için bilgisayarın başından ayrılacak kadar işine bağımlı. Turhan Yiğitbaşı (31) ise 14 yaşından beri oyun yazdığını, 9 yıldır da bu işten para kazandığını söylüyor. Üç arkadaş, önce 2 milyondan fazla kişinin oynadığı şehir kurma ve emlakçılık oyunu Townster’ı geliştiriyorlar. Bu ay ikinci yılına giren bu oyun, Facebook üzerinden oynanmaya başladığı günden beri zirvede. Daha sonra Facebook’ta en çok kişiye ulaşma başarısını gösteren (aylık 100 milyon kişi) şehir kurma oyunu Cityville’ı hayata geçiriyorlar. Volkan Taban, Townster’ın, Ortadoğu bölgesi için özel hazırlanan sürümünün, bölgenin en güçlü şirketlerinden STC (SaudiTelecom) ve Commit Network işbirliğiyle kasım sonuna kadar yayınlanacağı haberini de bizim aracılığımızla veriyor. Bir yıldır üzerinde çalıştıkları 3D grafik teknolojisinin kullanıldığı, bu açıdan dünyada ilkler arasında yer alacak başka bir oyunlarını da yıl sonuna sunacaklarını söylüyor.

Hakan Baş:  Günde sadece dört saat uyuyorum

28 yaşındaki genç girişimci Hakan Baş, ünlü tasarımcıların takılarını satan lidyana.com, sosyal oyun sitesi Peak Games ve sosyal medya ajansı Kroembera’nın kurucusu. Baş, Cornell Üniversitesi’nde ekonomi, Yale Üniversitesi’nde master eğitimini tamamladıktan sonra bu siteleri kurar. Dünyanın dördüncü en büyük sosyal oyun sitesi olan Peak Games’in günde 7 milyon ziyaretçisi var. lidyana.com ise takı ve aksesuar deyince akla ilk gelen sitelerden biri. Baş, aynı zamanda Kroembera’da Cinebonus gibi marka ve Alex De Souza isimlerin sosyal medya danışmanlığını yürütüyor. Hayatını neredeyse işine adayan Baş, günde dört saat uyuduğunu belirtiyor.  

İlk mobil uygulamasını 19 yaşında geliştirdi

Bilgisayar mühendisi Koray Gültekin Bahar, henüz 19 yaşındayken ilk mobil uygulamasını geliştirir. Birçok mühendis, bilgisayar ve web siteleri için uygulama yazarken o birkaç adım öndedir. Şimdilerde teknoloji koordinatörlüğünü yaptığı Dotto Bilişim Teknolojileri’nde mobil uygulama ve Microsoft çözümleri sağlıyor. Bahar, yurtdışında da ofisleri olduğu için birçok ülkeden müşterileri olduğunu anlatıyor. Bahar’ın 50’nin üzerinde geliştirdiği mobil uygulama var, bazıları şöyle: NT Mağazaları için iPhone üzerinde Türkiye’nin ilk mobil ticaret uygulaması. İsfalt için mobil kantar, Ülker Grubu için kalite, kontrol, depo yönetimi ve üretimi uygulaması…

 

Markaları dijital dünyayla o tanıştırdı

18 yaşından beri bu sektörde çalışıyor Alemşah Öztürk. 34 yaşında ve iki ajansı var. Dijital pazarlama ve iletişim şirketi 41!29!’da o kadar çok ilke imza atmış ki, şimdilerde meyvesini yani ödüllerini toplamakla meşgul. Kendisi ilk viral reklam ve ilk dijital ürün lansmanı gibi birçok yeniliğin öncüsü. Öztürk, Türkiye’de dijital pazarın son 4-5 yıllık süreç içinde 9 kat büyüdüğünü söylüyor. Öztürk’e göre televizyondan sonra en büyük ikinci mecra dijital medya. Bu sebeple Türkiye’deki her markanın vizyonunda dijital olmak zorunda.

 

[email protected]

Tuğba Kaplan

Gazeteci/ Aksiyon Dergisi Politika, Sosyoloji, uluslararası ilişkiler, medya ve kültür dünyasından ünlü isimlerle gündemle ilgili aktüel röportajlar yapmaktadır. Ayrıca gündeme dair konuları farklı yönleriyle ele alan dosyalar hazırlamaktadır.

You may also like...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>