Gayemiz, gençlere Yeni Ümit olmak

Gayemiz, gençlere Yeni Ümit olmak

YRD. DOÇ. DR. ERGÜN ÇAPAN

TUĞBA KAPLAN – İSTANBUL

31 Ocak 2014, Cuma

Çeyrek asrı deviren Yeni Ümit Dergisi, her yeni yayınıyla İslam’a ve tüm insanlığa yeni bir ümit olmaya çalışıyor. Yarın derginin 25. yıldönümü kapsamında ‘Dini ve kültür hayatımızda Yeni Ümit’in yeri’ konulu panel ve vefa ödül töreni düzenlenecek. Derginin genel koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ergün Çapan ile Yeni Ümit’i konuştuk.

Üç ayda bir yayımlanan dini ilimler ve kültür dergisi Yeni Ümit, yayıncılıkta 25 yılını doldurdu. Dergi, 1988 yılının Ekim ayında Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi’nin “Yeni Ümit’in Mütevazı İkliminde” başyazısı ile Hakk’ın inayetine, tevfikine itimat ederek yola çıktı. Her sayısında Fethullah Gülen Hocaefendi’nin bir ‘Başyazı’sını yayımlayan dergide, Kur’anî ilimlerden hadise, İslam hukukundan kelâma, tasavvuftan ahlâka pek çok konuda ilim adamları ve akademisyenler tarafından kaleme alınan makalelere yer veriliyor. 25. yıldönümü kapsamında yarın düzenlenecek olan ‘Dini ve kültür hayatımızda Yeni Ümit’in yeri” konulu panel ve vefa ödül töreni öncesinde, derginin genel koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ergün Çapan ile görüştük. “Yeni Ümit Allah’ın bize gönderdiği en büyük nimet olan İslam’ın insanlara anlatılması konusunda mütevazı bir hizmet sunuyor.” diyen Çapan, derginin yola çıkış gayesini “Müslüman gençliğe ‘yeni bir ümit’ olmak ve her Müslüman’ın inandığı gibi yaşama ihtiyacına cevap verebilmek” olarak özetliyor.

Herkesi kucaklayan üslubu

Yeni Ümit Dergisi, üç ayda bir hazırladığı sade, anlaşılır, kuşatıcı ve bir o kadar derinlikli dosya konularıyla okuyucularına kılavuzluk ediyor. Dergide her kesime hitap edebilecek konular titizlikle ele alınıyor. Ergün Çapan, “Nasıl İslam hayatın her kesimine hitap ediyorsa, biz de İslam’ın, vahyin tuttuğu ışıkla, Kur’an ve sünnet perspektifinde hayatın bütününü ele almaya çalışıyoruz.” diyor.   Çapan’a göre, İslam dininin ve Kur’an’ın iyi anlaşılması için yayın politikasında Kur’an, sünnet, icma ve sahabe hayatı önemli role sahip. Her bir yazıyı, alanında uzman dinî ve sosyal konularda fikir üreten ilahiyatçı ve fikir adamları yazıyor. Çapan, “Makaleleri akademisyenlerin yazıyor olması, dergiyi eline alanları korkutmasın.” diyor. Yazılar akıcı, anlaşılabilir ve herkesi kucaklayan bir üslupla kaleme alınıyor. Buna özellikle dikkat ediliyor.  Derginin ihtiyaç endeksli konular çalıştığını söyleyen Çapan, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin tavsiyeleri üzerine ‘Farklı açılardan kadın ve aile, diyaloğun dini ve tarihi temelleri gibi dosyalar çalışıldığını ve bunların zaman içerisinde kitaplaştırıldığına dikkat çekiyor. Bütün bu yönüyle dinî ve kültürel hayatın anlaşılmasında önemli rol üstleniyor Yeni Ümit.

Bugün İslam Dini’nin doğru anlaşılıp, yorumlanmasına her dönemden daha çok ihtiyaç var

Bir derginin ötesinde dinî düşünce ve fikir platformu niteliğine sahip olan Yeni Ümit, dinin temel dinamiklerini, bu çağın dili ve üslubuyla okuyuculara aktarırken, dini öğrenmeyi ve öğretmeyi de kolaylaştırıyor. Yeni Ümit aslında başta Muhterem Hocaefendi olmak üzere pek çok değerli ilim, fikir ve irfan sahibi insandan istifade edebilmenin de bir vesilesi. Hatta başyazıların bir kısmının ‘Kendi Dünyamıza Doğru ve Ruhumuzun Heykelini Dikerken’ isimleriyle kitaplaştırıldı. Aynı zamanda Prof. Dr. Suat Yıldırım hocamızın makaleleri “Kur’an’a Bakışlar” adı altında bir araya getirildi.

Ergün Çapan, günümüzde İslam’ın doğru anlaşılmasına, yorumlanmasına ve temsiline her dönemden daha çok ihtiyaç olduğu kanaatinde. Bunun için Kitap, Sünnet,İcma ve sahabî anlayışı gibi dinin temel referans kaynaklarına bağlı, onların rehberliğinde İslam’ın anlatılması gerektiğine inanıyor.Çapan, Yeni Ümit’te yayınlanması düşünülen, gönderilen makalelerin 15-20 kişilik İslamî ilimlerin değişik alanlarında uzman akademisyenler tarafından okunup, gözden geçirildiğini de ekliyor.

İsteyen dergiyi dinleyebilecek

Yeni Ümit, Hira Dergisi’yle beraber gerçekleştirdiği pek çok uluslararası sempozyum ve panelde önemli bir boşluğu dolduruyor. Kur’an ve İlmî Hakikatler I-II, Peygamber Yolu bunlar arasında. Geçen yıl İstanbul’da, 84 ülkeden gelen alimlerin katılımıyla yapılan ‘Ortak Yol Haritası İcma ve Kolektif Şuur’ adlı sempozyum ise dünyada örneği olmayan bir icma toplantısıydı. Yrd. Doç. Dr. Ergün Çapan, organizasyonun önemini katılımcı alimlerin söylediği; “Biz Hocaefendi’nin fikir, düşünce ve aksiyonun hayata geçirilmesini bir ışık kabul ettiğimiz için geldik.” sözleriyle anlatıyor. Yeni sayıyla birlikte makalelerin İngilizcesi de internette yer alacak. Bir diğer kolaylık ise makalelerin sesli formatta da yayınlanması. İsteyenler makaleleri dinleyebilecek. Yeni Ümit sohbetlerinden de bahsetmeden geçmiyor Çapan. İhtiyaç duyulan konularda uzman isimler konferans veriyor ve bunlar daha sonra sitede yayınlanıyor. Son olarak “Dergiler sadece basılmak için basılmıyor, okunsun diye çıkarılıyor. Verilen emeğin en güzel karşılığı dergilerin bir köşeye atılıp durması değil, hakkıyla okunup, idrak edilmesi”  diyor.

Tuğba Kaplan

Gazeteci/ Aksiyon Dergisi Politika, Sosyoloji, uluslararası ilişkiler, medya ve kültür dünyasından ünlü isimlerle gündemle ilgili aktüel röportajlar yapmaktadır. Ayrıca gündeme dair konuları farklı yönleriyle ele alan dosyalar hazırlamaktadır.

You may also like...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>