iPad Devrimi, Yazılı Medyayı Bitirmeyecek

Türkiye’nin dört bir tarafından ve yurtdışından gelen öğrencilerin katılımıyla düzenlenen +1T Tasarım Günleri’nin dördüncü gününde, 100 ülkede 550 gazeteye danışmanlık yapan tasarım ustası Mario Garcia, iPad devriminin ve yazılı basının geleceğini anlattı.

TUĞBA KAPLAN   – 25 Haziran 2011

“Ben görsel bir gazeteciyim. Asla tasarımcı ya da gazeteci kelimelerini kullanmıyorum.” diyen Garcia, bir gazeteci gibi düşündüğü için, kendini ‘görsel gazeteci’ olarak nitelendirdiğini söyledi. Gazetelerin gelecekte yok olacağı söylentilerine inanmadığını belirten ünlü tasarımcı, geçmişten bugüne hiçbir mecranın, bir diğerini öldürmediğini şöyle anlattı: “Radyo ve televizyon çıktığında gazeteyi nasıl öldürmediyse iPad ve tablet devrimi de yazılı medyayı bitirmeyecek. Yazılı medya kalıcı olmaya ve anne sütü gibi temel görevini sürdürmeye devam edecek. iPad ve ötesindeki zamanlarda ayakta kalmak, uyum sağlayarak olacak.”

Mario Garcia, artık gazetelerin birinci sayfalarında cinayet, kaçakçılık, ticaret ve siyaset gibi konuların anlatılma devrinin bittiğini, ileride insanların en çok bilmek istediği sağlık, aile ilişkileri, yemek, teknoloji ve aygıtlar ile ilgili daha sosyal haberlerin ilk sayfada yer bulacağını aktardı. İçinde duygu taşıyan hikâye haberlerin önem kazanacağını vurgularken, “Hikâyenin duygusal olması, bam teline dokunması gerekiyor. Siz gazetecilik değil hikâyecilik peşinde olmalısınız ve hikâyeyi nasıl anlattığınız önemli. Şimdilerde gazeteler duygusal hikâyeleri önemsemediği için, imdada sosyal medya yetişiyor. Bu yüzden bu sosyal paylaşım siteleri ilgi görüyor.” değerlendirmesini yaptı.

Okuyucunun bir stratejiyle şaşırtılmayı beklediğini ifade eden Mario Garcia, yazılı medyaya ve içinde bulunanlara şu önerilerde bulundu: “Gazete, bilinmesi ve yapılması gerekenler konusunda bilgi vermeli. Gazeteler, kendi kimliklerini kaybetmeden değişiklik yapmalı. Türk gazeteleri de kendi kimliğini kaybetmeden dünyaya bakmalı. Kullanıcının hayat tarzına göre gün içerisinde bile makul değişiklikler yapılabilir.”

Elinde telefon olan herkes gazeteci

‘Vatandaş gazeteciliği’ kavramının son yıllarda yaygınlaşmaya başladığını söyleyen Mario Garcia, Amerika’da dünyayı sarsan Michael Jackson’ın ve Üsame bin Ladin’in ölümü gibi birçok olayı vatandaşın Reuters’tan bile daha önce duyurduğunu kaydetti. “Elinde telefon olan herkes bir gazeteci oldu.” diyen Garcia, haberlerin artık insanlar arasında medyadan önce duyulduğunu ve daha hızlı ulaştığını belirtti. Meslek hayatında 40. yılını deviren ünlü görsel gazeteci, “Basılı medyadaki haberler, daha ayrıntılı ve arka planıyla beraber verilmeli, bir de hikâyeleri olmalı.” şeklinde konuştu.

[email protected]

Tuğba Kaplan

Gazeteci/ Aksiyon Dergisi Politika, Sosyoloji, uluslararası ilişkiler, medya ve kültür dünyasından ünlü isimlerle gündemle ilgili aktüel röportajlar yapmaktadır. Ayrıca gündeme dair konuları farklı yönleriyle ele alan dosyalar hazırlamaktadır.

You may also like...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>