Kadına Yönelik Şiddet Eğitim ve Şöhret Dinlemiyor

 

Her ne kadar kadına yönelik şiddete karşı kamuoyu sesi gittikçe yükselmeye başlasa da, bu sorun Türkiye’nin hâlâ kanayan yarası. Birçok kadın doğrudan ya da dolaylı olarak şiddetin odağında.

TUĞBA KAPLAN – 24 Şubat 2011

Öyle ki yere göğe sığdıramadığımız ünlü isimler bile. Perihan Savaş, Pınar Dilşeker, Demet Akalın, Deniz Akaya, Tuğba Özay, Zeynep Tokuş ve Arzu Yanardağ onlardan birkaçı. Bu halkaya son olarak gazeteci Tuluhan Tekelioğlu eklenmiş, ünlü gazetecinin eşinden şiddet gördüğü için boşanma davası açtığı gündeme gelmişti. Tekelioğlu ise aldatıldığı için boşanmak istediğini söylemişti. Şiddet gören sanatçılar, erkeklerin korkularını bastırmak istediği için kaba kuvvet uyguladığı görüşünde.

Şiddete maruz kalan ünlülerden oyuncu Perihan Savaş, kadına yönelik şiddetin kabul edilebilir bir şey olmadığını söylüyor. Savaş, “Önceden kadına sadece eğitimsiz erkek şiddet gösterir diye bir algı vardı, ama şimdi eğitimli erkekler de şiddet uyguluyor.” diyor. Erkeklerin korkularını bastırmak için kaba kuvvet gösterdiklerini söyleyen Savaş, şiddet uygulayanlara ağır cezalar olmadığı için bu tür olayların sürekli olarak tekrarlandığını aktarıyor.

Sanatçı Pınar Dilşeker de eşinin şiddetine maruz kalan diğer bir isim. İşadamı Çetin Yılmaz’la evliliği boyuca fiziksel şiddete maruz kalan Dilşeker, boşanmasına rağmen eşinin şiddetinden kurtulamamıştı. Sanatçı kimliğinin ötesinde öncelikle bir anne ve kadın olarak şiddete maruz kaldığı için hicap duyduğunu söyleyen Dilşeker, şiddetin eğitimli veya eğitimsiz olmakla bir ilişkisinin olmadığını savunuyor. “Maalesef ki çevremde gerçekten üst düzeyde eğitim almış olup eşlerine şiddet uygulayan birçok erkek olduğuna üzülerek şahit oluyorum.” diyen Dilşeker, toplum olarak bu konuda ciddi bir bilinçlenmeye ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

Eğitimli kadınlar da şiddete maruz kalıyor

Psikolog Prof. Dr. Nevzat Tarhan, eğitimli kadınlar arasında özellikle feminist ve ekonomik anlamda özgür olanların daha çok şiddete maruz kaldığını belirtiyor. Kadının özgürleşmesinin bir yerde kadın erkek çatışmasını doğurduğunu vurgulayan Tarhan, “Eğitimli ve ekonomik özgürlüğü olan kadın, erkeğe cevap verir hale gelince erkek güç göstergesi olarak şiddete başvuruyor.” diyor. Psikolog Sevil Gümüş’e göre ise aile içi ve özellikle kadına yönelik şiddetin başlıca sebepleri arasında sosyoekonomik etkenler geliyor. Gümüş, eskiye göre yaptırımlar biraz daha artmış ve etkili hale gelmiş olsa da bunların yeterli olmadığını belirtiyor.

[email protected]

Tuğba Kaplan

Gazeteci/ Aksiyon Dergisi Politika, Sosyoloji, uluslararası ilişkiler, medya ve kültür dünyasından ünlü isimlerle gündemle ilgili aktüel röportajlar yapmaktadır. Ayrıca gündeme dair konuları farklı yönleriyle ele alan dosyalar hazırlamaktadır.

You may also like...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>