Medya Okulu’nda İlk Ders: Önyargılarınızdan Kurtulun

 

Medyada kaliteyi artırmak amacıyla kurulan Medya Derneği’nin başlattığı ‘Medya Okulu’, dün Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın dersiyle başladı.

TUĞBA KAPLAN – 17 Nisan 2011

‘Geleneksel Muhabirlikten Yeni Medya Editörlüğüne’ sloganıyla başlayan eğitimin açılışını Salih Memecan ve Şehir Üniversitesi Rektörü Gökhan Çetinsaya yaptı. Medya Okulu’nda, medyanın önde gelen isimlerinin verdiği eğitimlerle katılımcılara medya sektörü hakkında genel bir bakış açısı sağlanması ve yeni iş fırsatları oluşturulması hedefleniyor. “Gazetecilik nedir?” ve “Gazeteciliğin temel görevleri” üzerine bir ders veren Ekrem Dumanlı, gazeteciliğin bilgi edinme sanatı olduğunu söyledi. “İnsan düşünen bir varlık olduğu için, sürekli düşünecek ve bilgiye analize muhtaç olacaktır.” diyen Ekrem Dumanlı bu sebeple, gazeteciliğin format değiştireceğini, hız değiştireceğini ama ölmeyeceğini vurguladı. İnsanların her bir medya aracını kendi gerçekliği içinde kabul edeceğini ifade eden Dumanlı, her medya aracının kendi tarzını oluşturacağını kaydetti. Gazetecilikte bilgiyi derinleştirmenin önemine değinen Dumanlı, gazetecilik faaliyetinin hiçbir önyargıya kapılmadan gerçeği aramak olduğunu kaydetti.

Medya Okulu’nda ikinci dersi ise Radikal Gazetesi yazarı Enis Tayman verdi. “Haber nasıl yazılır? Haber yazma prensipleri nelerdir? 5N1K, örneklerle yazım teknikleri (ters piramit, düz piramit, dörtgen ya da kare -kutu- tekniği), yazım ve imlâ kuralları” hakkında katılımcılara bilgiler aktardı. “Hayat görüşünüz ne olursa olsun objektif olabilirsiniz.” diyen Tayman, haberi yazarken kelimelerin hayat görüşlerini ve ideolojileri belirtmemesi gerektiğine dikkat çekti. Yazılan haberlerin mutlaka bir öyküsünün olması gerektiğini vurguladı. Tayman, “Öykü yoksa haber de yok. Mümkünse bir öykü bulun.” ifadelerini kullandı.

Zaman Gazetesi yazarı Nuriye Akman ise röportaj yapmanın inceliklerini anlattı. Röportaj yapmanın butik işi olduğunu, Türkçeye ve edebiyata hakim olmak gerektiğini belirtti. “Gazeteciler ne yazık ki en az okuyan meslek grubu.” diyen Akman, genç kuşakların Osmanlı Türkçesine hakim olmadıkları için sıkıntı çektiğini söyledi. Akman, şunları söyledi: “Röportaj yaptığınız insanın dilini iyi bilmelisiniz. Vücut dilinden anlamalısınız. Empati yapabilme yeteneğinizi geliştirmelisiniz. Ses tonunuz mimikleriniz önemli en sert soruları bile bu şekilde sorarsanız daha az tepki alırsınız. Bu iş bilgi işi değil, aynı zamanda davranış biçimidir. Okumalarınızın çok yönlü olması lazım ki, bir bilim adamını ve sanatçıyı da konuşturabilmeliyiz ama her şeyi her an bilemeyeceğimizi unutmamalıyız.”

Medya Derneği’nin her cumartesi günü İstanbul Şehir Üniversitesi Altunizade Kampüsü’nde gerçekleşen eğitim programı, 7 hafta boyunca devam edecek ve 28 Mayıs’ta sona erecek.

[email protected]

Tuğba Kaplan

Gazeteci/ Aksiyon Dergisi Politika, Sosyoloji, uluslararası ilişkiler, medya ve kültür dünyasından ünlü isimlerle gündemle ilgili aktüel röportajlar yapmaktadır. Ayrıca gündeme dair konuları farklı yönleriyle ele alan dosyalar hazırlamaktadır.

You may also like...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>