Şehirler ve Manevi Sahipleri

Tatili fırsat bilip bulunduğumuz şehrin sıkıcılığı çekilmez olduğunda zamana inat yollara düşeriz.

TUĞBA KAPLAN   – 19 Temmuz 2012

Çoğu kez yolun bizi götürdüğü yere giderken, bazen yanımıza aldığımız bir yol haritası bize kılavuzluk eder. Bu seyahatler genelde farklı mekânlar, yüzler görmek için çıktığımız kültür ya da dinlenme amaçlı geziler olur. Şimdi takvimler senenin en bereketli günleri Ramazan’ı gösteriyor. İçinde bulunduğumuz bu kutlu zaman dilimi kendi ruh dünyamızı zenginleştirme adına en güzel seyir günleri. Biz de bunu fırsat bilip kendisine farklı bir rota çizmek, ülkemizin birbirinden güzel şehirlerini ve her birinin içinde medfun bulunan manevi sahiplerini ziyaret etmek isteyenler için bir yol haritası çıkaralım istedik. İçinizden nefes alıp verdiğiniz şehirden bambaşka diyarların manevi iklimlerine gitme isteği geçiyorsa, ‘Şehirler ve Manevi Sahipleri’ yol haritasını almadan yola çıkmayın deriz. Bu haritayla farklı iklimleri içinize çekerken, kendi ruh dünyanıza da yolculuk edebilirsiniz. Yanı başımızda duran ama bihaber olduğumuz bu mübarek mekânları ziyaret etmek için Ramazan ayı önemli bir fırsat. Her ne kadar bu çalışmamızda bütün şehirlerimiz ve manevi büyüklerine yer verememiş olsak da Anadolu’nun zenginliği düşünüldüğünde 81 ilin neredeyse hepsinde bu manevi huzuru yakalayabilmek mümkün. Çıkacağınız bu yolculukta şimdiden huzur iklimine girebilmeniz dileğiyle…

***

Şehirler ve manevî sahiplerini ziyaret amaçlı çıkacağınız bu yolculuk sizi farklı dünyalara götürebilir. Efendimiz’in Necaşi’yi İslam’a davet eden mektubunu taşıyan Hz. Amr İbni Ümeyye’yi (ra) ziyaret ederken, ülke sınırları içinde kısa bir Asr-ı Saadet yolculuğuna çıkabilirsiniz. Hz Eyyub’un (as) türbesinde onun çilesine ortak olup, istiğfar kapılarını aşındırma fırsatına sahip olmak büyük bir şans olsa gerek. Kimisi bir padişah hocası, kimisi sultanlara imamlık etmiş Akşemseddin,Üftade Hazretleri gibi evliyaların kabirlerinde bir Osmanlı rüyası görmek de mümkün.

***

TÜRBE ZİYARETİ ADABI NASIL OLMALI?

  • Efendimiz’in sünnetini yerine getirmek için yaptığımız türbe ziyaretlerinde kimi zaman nasıl davranmamız gerektiğini bilemediğimiz için İslam adabına aykırı tutumlar sergiliyoruz. Bu sebeple türbe ziyaretinde dikkat edilmesi gereken bazı hususları paylaşmak istedik.
  • Türbe ziyareti yapmadan önce evden abdestli çıkmaya ve kalpte kötü düşüncelere yer vermemeye özen gösterilir.
  • Türbeye “Ya Rabbi! Senin rızan için, Seni seven, Senin de sevdiğin kulunu ziyaret etmeye niyet ettim ” diyerek,Euzu Besmele çekilir ve sağ ayakla içeri girilir.
  • Daha sonra sandukanın sol ayak ucunda edep ve saygı içinde 1 Fatiha 11 İhlâs,1 Fatiha 3 İhlas veya Yasin Süresi okunur.
  • Okunan sûrelerden hâsıl olan sevap önce Efendimiz’in ruhuna, sona diğer peygamberlerin, Sahabe-i Kiramın, ardından da ziyaret edilen Allah dostunun ve vefat etmiş bütün Müslümanların ruhlarına hediye edilir.
  • Daha sonra yine adaba uygun şekilde Cenâb-ı Allah’a dua edilir.
  • O’ndan (c.c) kabri ziyaret edilen mübarek zatın hürmetine duamızı kabul etmesi istenir.
  • Bayanlar ziyaret esnasında tesettüre riayet eder. Türbe etrâfında tavâf etme, taşı, toprağı öpme, bez bağlama, mum yakma ve ölüden bir şey isteme uygun değildir.

Öyleyse türbeleri ibret niyetiyle ziyaret etmek, orada yatanlara dua ederek sevabını onlara bağışlamak, bid’atlara ve hurafelere yer vermeden, sünnet ölçülerine uymak gerekiyor. Türbelerde akla, mantığa ve dinimizin prensiplerine uygun düşmeyen ve Cenab-ı Hakk’ın hoşuna gitmeyecek tutum ve davranışlardan kaçınılması da şart.

Tuğba Kaplan

Gazeteci/ Aksiyon Dergisi Politika, Sosyoloji, uluslararası ilişkiler, medya ve kültür dünyasından ünlü isimlerle gündemle ilgili aktüel röportajlar yapmaktadır. Ayrıca gündeme dair konuları farklı yönleriyle ele alan dosyalar hazırlamaktadır.

You may also like...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>