Tasarımcı, Haberci Refleksi Taşımalı

+1T Tasarım Günleri, dün genç tasarımcılarla yazılım uzmanlarını buluşturdu. Eğitimin ikinci gününde konuşan Adobe Medya ve Yayıncılık Uzmanı Barış Özcan, her tasarımcının haberci refleksine sahip olması gerektiğini söyledi.

TUĞBA KAPLAN   – 23 Haziran 2011

Geleceğin tasarımcılarını yetiştirmek amacıyla bu yıl altıncısı düzenlenen +1T Tasarım Günleri’nde dün yazılım teknolojileri konuşuldu. Etkinliğin ikinci gününde gençlerle buluşan Adobe Yazılım Danışmanı Russell Viers, tasarım yazılımları konulu bir sunum yaptı. Adobe yazılımları ve geleceğin medya teknolojilerini içeren sunumunda Viers, ilginç teknikleriyle katılımcıları şaşırttı. Aynı anda binlerce fotoğraf üzerinde nasıl değişiklik yapılabileceğini gösteren Viers, “Çok kısa bir zamanda birçok fotoğrafı ve bilgisini aynı anda ve aynı hızda yapabilirsiniz.” dedi. Eğitimde ders veren Adobe Medya ve Yayıncılık uzmanı Barış Özcan da her tasarımcının aslında bir haberci olduğunu belirterek, gazete sayfasına şekil veren kişinin, haberci refleksine sahip olması gerektiğini vurguladı.

Zaman Gazetesi’nin Yenibosna’daki merkez binasında gerçekleştirilen +1T’de konuşan Adobe Yazılım Danışmanı Russell Viers, Photoshop programını kullanarak sokakta çekilen bir karenin bile nasıl gazete ve dergide yayınlanabilecek bir fotoğraf haline getirebileceğini anlattı. Vakit kaybını en aza indirmek için katılımcılara ‘kısa yollar’ gösteren Viers, önceki yıllarda kaydedilen bir dosyanın bile nasıl hızlı bir şekilde bulunabileceğini aktardı. “Dünyadaki birçok tasarımcı aynı şekilde çalışır, aynı şekilde düşünür.” diyen yazılım danışmanı, tasarımcıların dünyanın neresine giderse gitsin bir başka tasarımcıyla kolay anlaşabileceğini ifade etti. Viers, sunumunun sonunda katılımcıların sorularını cevapladı.

‘Artık dünya çok daha küçük’

Bu yıl altıncısı düzenlenen +1T Tasarım Günleri’nde ders veren diğer bir isim ise Adobe Medya ve Yayıncılık uzmanı Barış Özcan’dı. Geleceğin yayın teknolojisinden bahseden Özcan, dijital yayıncılıkta ve tasarımda sosyal medyanın önemine dikkat çekti. 21. yüzyılda herkesin haber kaynağı olduğunu söyleyen Özcan, yayıncıların dijital deneyimlerle dünyayı değiştirme imkânına sahip olduğunu ifade etti. “Tasarım haberciliktir.” diyen Özcan, katılımcılara sosyal medyayı kullanarak dijital yayın ve tasarımlarla habercilik yapabileceklerini vurguladı. Özcan, “Artık çok daha birleşmiş bir dünyada yaşıyoruz. Bu yüzden ben sadece tasarımcıyım ya da yazarım demek doğru değildir.” diye konuştu. “Tasarımcılık, asıl değer olan fikirleri daha iyi ifade etmekten, ete kemiğe büründürmeden başka bir şey değildir.” ifadelerini kullanan Barış Özcan, tasarımcının yazarın fikrini görselleştirmeye çalıştığını, zaman içinde sadece araçların değiştiğinin altını çizdi.

[email protected]

Tuğba Kaplan

Gazeteci/ Aksiyon Dergisi Politika, Sosyoloji, uluslararası ilişkiler, medya ve kültür dünyasından ünlü isimlerle gündemle ilgili aktüel röportajlar yapmaktadır. Ayrıca gündeme dair konuları farklı yönleriyle ele alan dosyalar hazırlamaktadır.

You may also like...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>