ETA ve IRA’nın Silahsızlanması Türkiye’ye Örnek Olabilir

İspanyol terör örgütü ETA’nın, PKK ile benzer yanları olduğunu söyleyen Ekopolitik Genel Koordinatörü Tarık Çelenk, “Eğer çözüm odaklı bir yöntem izlenirse IRA ve ETA’nın yolu, Türkiye’de PKK’nın silahı bırakmasına örnek olabilir.” dedi. Çelenk, İspanya’da 43 yıl sonra ETA’ya silahı bıraktıran en önemli etkenin sivil toplum kuruluşları olduğunu vurguladı.
TUĞBA KAPLAN   – 22 Ekim 2011

Ayrılıkçı terör örgütü ETA’nın 43 yıl sonra silahlı mücadeleyi bırakmasını değerlendiren Ekopolitik Genel Koordinatörü Tarık Çelenk, İspanya’da ETA’nın, İngiltere’de IRA’nın silah bırakmasının Türkiye’ye terörle mücadele ettiği bu dönemde örnek olabileceğini söyledi. Özellikle ETA’nın Türkiye’de 30 yıldır devam eden PKK ile benzerlik gösterdiğinin altını çizen Tarık Çelenk, PKK’nın da ETA gibi siyasi bir milliyetçilik hareketi olarak başladığını belirtti. 1968’den beri terörü her zaman bir yöntem olarak kullanan ETA’nın askeri kanadının da olduğunu ifade eden Çelenk, “ETA’nın siyasi kanadı süreç içinde partileşti. Parti zaman zaman kapatıldı, açıldı bir süre partinin varlığını devam ettirme mücadelesi verildi. ETA’nın kendi içinde çoğu zaman fikir ayrılıkları da oldu.” dedi. Uzun yıllardır Kürt sorununun çözümünde dikkate alınması gereken psikolojik süreçleri inceleyen emekli binbaşı, stratejist Tarık Çelenk, ETA’nın terör yönteminin PKK ile ilginç benzerlikler taşıdığını vurguladı. “Siviller, masumlar katledilirken ETA uzun dönem kendi kitlesinden ciddi baskı gördü ve tehdit aldı.” diyen Çelenk, bu noktada, örgütü eleştiren ve baskı altında bırakan kesimin ülkeye huzuru getirdiğine işaret etti. Türkiye’deki PKK sürecine işaret eden Çelenk, İspanya’da ETA’ya silah bıraktıran en önemli etkenin sivil toplum kuruluşları ve onların hep beraber düzenlediği eylemler olduğuna dikkat çekti. 2005 yılında Madrid’de birçok grubun ETA’ya karşı bir araya gelerek, çok büyük bir sivil toplum direniş gösterisi yaptığını anlatan Çelenk, “ETA’nın son direnci bu gösteriyle kırıldı ve ardından dün nihayete eden silahsızlanma süreci başladı.” dedi. İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun ülke yönetimine gelişinin de, süreçte etkili olduğunu ifade eden Çelenk, Zapatero’nun yumuşak duruşu ve sabrının sürecin sıkıntısız geçmesini sağladığını kaydetti. Türkiye’de PKK sorununun hâlâ çözülmemiş olmasındaki en büyük sorunlardan birinin sivil toplum kuruluşlarının sürece dâhil edilmemesi olduğunu iddia eden stratejist Çelenk, “Kürt sorunu ve dış politika için gerçek bağımsız STK’lara duyarsız kalınmamalı. Eski usullerle bu işlerin yürümediği bir an önce anlaşılmalı.” diye konuştu.

terör akıl ve sabırla çözülür

İngiltere’deki İrlanda Kurtuluş Örgütü (IRA) ile yapılan mücadelenin de Türkiye’ye örnek olabileceğini belirten Çelenk şu yorumda bulundu: “IRA’nın yok oluşunda Britanya İmparatorluğu’ndan gelen devlet aklı ve yetişen devlet adamlarının kalitesi ön plana çıkıyor. Oradaki örgütün daha haklı gerekçeleri vardı, çünkü toprakları işgale uğramıştı. Ama bu süreç Tony Blair’in liderliğinde, onun sabrı ve aklıyla çözüldü.” IRA’nın silahı bırakmasında diğer bir etkenin, İngiltere’de çok iyi uygulanan ikinci arka kanal diplomasi olduğunu kaydeden stratejist, Türkiye’de bu yöntemin işlemediğini ifade etti. ETA, IRA ve PKK gibi dünyada daha birçok terörü metot olarak kullanan silahlı grup olduğunu ifade eden Çelenk, “Bunlar daha çok etnik milliyetçiliği Marksist jargonla kurgulayan hareketler. Bu grupların gelecek kaygısı olduğu için, masaya oturulduğunda, ilk olarak entegrasyon sorununun çözülmesi gerekir. Eğer çözüm odaklı bir yöntem izlenirse IRA ve ETA’nın yolu, Türkiye’de PKK’nın silahı bırakmasına örnek olabilir.” dedi.

 [email protected]

Tuğba Kaplan

Gazeteci/ Aksiyon Dergisi Politika, Sosyoloji, uluslararası ilişkiler, medya ve kültür dünyasından ünlü isimlerle gündemle ilgili aktüel röportajlar yapmaktadır. Ayrıca gündeme dair konuları farklı yönleriyle ele alan dosyalar hazırlamaktadır.

You may also like...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>