Din Dersi Müfredatı Yenilenecek

5. Uluslararası İnanç Önderleri Toplantısı dün İstanbul’da yapıldı. Dünyanın dört bir yanından gelen Alevî inanç önderlerinin katıldığı toplantıda Devlet Bakanı Faruk Çelik, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin yeniden dizayn edileceğini açıkladı. Çelik, “Bu bir kültür, bilgi alma dersidir. Çocukların ‘ateist’ bile olsa ‘din nedir?’ bilmesi gerekiyor.” dedi.

TUĞBA KAPLAN – 30 Ekim 2010

Devlet Bakanı Faruk Çelik, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi müfredatının bütün dinleri bilgi olarak alacak şekilde yeniden dizayn edileceğini açıkladı. Din dersinin eğitim içeren bölümlerinin çıkartılacağını dile getiren Çelik, “Alevi vatandaşlarımızın oluşturduğu komisyonun da katkısıyla bu taslak hazırlanıyor. Bu bir kültür, bilgi alma dersidir. Çocukların ‘ateist’ bile olsa ‘din nedir?’ bilmesi gerekiyor. Müfredatın önümüzdeki yıl yürürlüğe girmesini sağlayacağız.” dedi.

Cem Vakfı tarafından Bostancı Gösteri Merkezi’nde düzenlenen 5. Uluslararası İnanç Önderleri Toplantısı’na Alevi vatandaşları ve dedeler katıldı. Toplantıda cemevlerinin statüsü, Alevilerin genel bütçeden pay almaları, ders kitaplarında Aleviliğin özgün bir şekilde anlatılması, dedelerin eğitimi ve özlük haklarının elde edilmesi gibi konular tartışıldı. Yüksek yargıya ve HSYK’ya kendi adamlarını yerleştirmekle suçlanan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay da katılımcılar arasında yer aldı. Alkışlarla salona giren Oktay, Bakan Çelik’in oturduğu yere kadar gelerek el sıkıştı.

Konuşmacıların taleplerini ve eleştirilerini dinleyen Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevi çalıştaylarından sonra kat ettikleri yolu anlattı. Çelik, konuşmasının siyasi olarak değerlendirilmemesini, maksadının üzüm yemek olduğunu söyledi. Tarihî bir sorunun çözümünde tarihi bir fırsat yakalandığını ifade etti. Bakan Çelik şöyle konuştu: “Sağlıklı, güvenilir bir diyalog zemini oluşturduk. Alevilerin sorunları hiçbir dönemde olmadığı kadar toplumun tüm kesiminde konuşuluyor. Devletin Alevilik ile ilgili hafızası yenilendi. Madımak Oteli’ni kamulaştırdık. 23 Kasım’da tabelası indirilecek.”

Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından mevcut program çerçevesinde uyarlanacağını kaydeden Çelik, bütün dinleri bilgi olarak alacak şekilde müfredatın dizayn edileceğini belirtti. Din dersinin eğitim içeren bölümlerinin çıkartılacağını dile getiren Çelik, “Müfredatı yeniden ele aldık. Şu anda Alevi vatandaşlarımızın oluşturduğu komisyonun da katkısıyla bu taslak hazırlanıyor. Değişiklikler yapıldı, fazlalıklar çıkartılmış, eksiklikler konulmuştur. Bu bir kültür, bilgi alma dersidir. Çocukların ateist bile olsa din nedir bilmesi gerekiyor. Bütün dinleri bilgi olarak alacak şekilde müfredatın dizaynı ocak ayında sizlerin onayıyla, 2011-2012 yılında bir öğretim dersi olarak yürürlüğe girmesini sağlayacağız. Eğitim içeren bölümler çıkartılacak. Sorun din eğitimi ile öğretiminin karıştırılmasıdır.” dedi. Bakan Çelik, cemevleriyle ilgili oluşturulan komisyonun belirlediği 3 alternatifli sonucu 10 gün içinde Bakanlar Kurulu’na sunacağını söyledi.

Toplantıya Türkiye Caferi lideri Selahattin Özgündüz, Kosova Aleviler Birliği Dergahı Babası Ali Naki Horosani, Makedonya Harabati Baba Dergahı Postnişini Baba Mondi, Suriye Halep Ateşoğulları Ocağı Başkanı Seyit Niyazi Türkmani, MHP’li Abbas Bozyel, CHP Milletvekili Bayram Meral, DP Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez, Danimarka Milletvekili Hüseyin Araç, eski Çalışma Bakanı Mehmet Moğultay gibi isimler katıldı.

İnanç özgürlüğüne değer verildiğini biz Zaman ve STV’de gördük

5. Uluslararası İnanç Önderleri Toplantısı’nda konuşan Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan Alevilerin karşılaştığı sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. AK Parti hükümetinin, parti ve hizmet programında sözünü ettiği inanç özgürlüğü vaatlerini uygulamaya koymasının hukukî bir sorumluluk haline geldiğini söyleyen Doğan, “Biz inanç özgürlüğüne değer verildiğini Zaman Gazetesi ve STV’de gördük.” dedi. Din derslerinde Aleviliğin anlatılmasına dikkat çeken Doğan, “Alevilikle ilgili 40 sayfaya yakın yazı hazırlanıyor. Bunlar bu yılın ders kitaplarında yer alacak. Sayın Başbakan, ‘Bilgilerde mutabık değilseniz, yeterli bulmazsanız siz kendiniz yazın gerekli prosedürlerden geçirerek yer vereceğiz.’ dedi. Halen MEB’de redaksiyonu yapılan ve Cem Vakfı çevresinden dostlarımızın katıldıkları bu içeriğe nasıl bir şekil verildi, bilgi sahibi değiliz.” şeklinde konuştu.

Cemevlerinin hukukî statüsünün 5 dakikada halledilebilecek bir konu olduğunu belirten Doğan, hâlâ sürüncemede kalmaya devam ettiğini söyledi. “Hükümetin iyi niyetle yapmaya çalıştığına inandığımız reformların arasında Alevi inancına genel bütçeden pay ayrılmalıdır.” diyen Doğan, Yunus Emre’nin ‘Gelin tanış olalım’ sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

[email protected]

Tuğba Kaplan

Gazeteci/ Aksiyon Dergisi Politika, Sosyoloji, uluslararası ilişkiler, medya ve kültür dünyasından ünlü isimlerle gündemle ilgili aktüel röportajlar yapmaktadır. Ayrıca gündeme dair konuları farklı yönleriyle ele alan dosyalar hazırlamaktadır.

You may also like...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>