Teknoloji savaşı, burada bitmez arkadaş!

Teknoloji savaşı, burada bitmez arkadaş!

TUĞBA KAPLAN

22 Eylül 2013, Pazar

Apple, geçtiğimiz hafta tasarımı ve fiyatıyla gündeme damgasını vuran IPhone 5S ve 5C’yi tanıttı. Bunun hemen ardından Microsoft’u satın alan Nokia’nın “Taklit en iyi yalakalıktır” tepkisi geçmişten bu yana devam eden teknoloji savaşlarını hatırlattı. İşte bir zamanların o meşhur teknoloji savaşları ve reklamları…

Apple, geçtiğimiz hafta San Francisco’da IPhone 5S ve IPhone 5C ürünlerinin tanıtımını yaptı. Tanıtım gecesine IPhone 5S’in ilk kez gün yüzüne çıkan özelliklerinin yanı sıra 5C’nin tasarımı ve fiyatı damga vurdu. Apple’ın lansmanı devam ederken, Microsoft tarafından satın alınan Nokia’nın Apple’ın yeni tanıttığı ürünlerine yönelik tepkileri de bir o kadar dikkat çekiciydi. Şirketin @nokia_uk adlı onaylı hesabından Apple’a ilginç göndermeler yapıldı. Apple’ın çıkardığı IPhone 5C’nin Nokia Lumia’ya benzediğine atıfta bulunan şirket, “Teşekkürler Apple” şeklinde bir tweet attı. Tweette yer alan resimde çeşitli renklerde Nokia Lumia’ların yanı sıra “Taklit en iyi yalakalıktır” sözü paylaşıldı. Nokia, bununla yetinmedi ve devamında bir tweet daha attı; “Gerçek gangsterler altın telefon kullanmazlar” sözü ile de altın renkli IPhone 5S’leri de ti’ye aldı. İki şirket arasındaki rekabet, sosyal medyaya yansıdı.

Nokia’nın bu göndermelerine Apple’ın ne tür bir karşılık vereceği merak içinde beklenirken, iki dev teknoloji şirketi arasında yaşanan bu hadise bizi yıllar öncesine götürdü. Henüz bu kadar gelişmemiş olduğu halde yaşanan teknoloji savaşlarına. Ve bu savaşlar bir an için karate filmlerini hatırlatıyor. Eğer teknoloji savaşları karate filmleri gibi olsaydı Steve Jobs, Jackie Chan, Bill Gates ise Jet Lee olurdu diye düşünmeden edemiyor insan. Apple ve Microsoft’un rekabetini bilmeyen yok elbette. Ama firmaların hatta ülkelerin kaderini değiştiren, teknolojik gelişmelere yön veren teknoloji savaşları ve reklamları hâlâ hafızalarda. Teknoloji dünyasının bu savaşları hiçbir zaman bitmeyeceği gerçeğine rağmen, işte bir zamanların o meşhur teknoloji savaşları…

IBM vs APPLE:Apple demişken akla şimdilerde Samsung ve Microsoft ile olan çekişmeler gelse de aslında bilgi teknolojisi, yazılım şirketi IBM ile ciddi bir rekabetin varlığı dikkat çekiyor. Karşılıklı gazete ilanlarının verildiği görülüyor.

COMMODORE-APPLE-IBM:Ya bir zamanların en çok satan Commodore bilgisayarlarına ne demeli. IBM ve Apple karşısındaki cesaretini doğrusu alkışlamalı. ‘Bad News for IBM and Apple’ (IBM ve Apple için kötü haber) başlıklı reklamda ilk etapta kendi özelliklerini iyi haber olarak veriyor. Kötü haber ise Apple ve IBM’in ne kadar paçoz olduğu iddiaları ve Commodore ile arasındaki fark oluyor.

VHS vs BETAMAX:Biraz daha geçmişe gidip teknoloji anılarını tazelemeye ne dersiniz. Akrabalar bir araya toplandığında yapılan ilk iş düğün ya da sünnet kasetini VHS marka video oynatıcısına takmak olurdu. Sony, 1975 yılında Betamax formatı ile pazara giren ilk firmaydı. İki yıl sonra da JVC ilk VHS oynatıcısını çıkardı. VHS fiyat ve kayıt kapasitesi gibi avantajlarıyla bu savaştan galip çıktı. Ancak VHS de bir süre sonra parlak disklere (CD) yenilse de, son model CD ya da DVD oynatıcılarının varlığına rağmen, o gün bugündür, hâlâ VHS mi yoksa Betamax mı muhabbetleri yapılıyor.

BLUE-RAY vs HD-DVD:Sony’nin dönüşü muhteşem, intikamı acı oldu. 2000’li yılların başında geri döndü. DVD’den sonraki ilk adım Blu-ray diskleri tanıtmak oldu. Toshiba ise daha ucuz ve daha düşük kapasiteli olan HD-DVD’yi piyasaya sürdü. Ardından büyük teknoloji firmaları birer birer hangi formatı destekleyeceklerini açıkladı. Dell, HP, Panasonic ve Mitsubishi Blu-ray’i, Sanyo, Intel, Microsoft da HD-DVD’ye destek vereceğini ilan etti. Bu sefer Sony, PlayStation 3’teki blu-ray oynatıcısının desteği ile savaştan galip çıktı.

APPLE vs MICROSOFT:Kişisel bilgisayar (PC) denince herkesin aklına elbette farklı bir isim gelir. Ama Apple’ın 1977’de çıkardığı Apple II adlı bilgisayar kişisel bilgisayar pazarını kızıştıran girişim oldu. MS-DOS ve ardından Windows işletim sistemi sayesinde Microsoft kısa sürede pazar hakimiyetini eline aldı. Ancak Apple savaşı bırakmadı ve Microsoft ile teknoloji pazarını kontrol eden en büyük teknoloji şirketlerinden biri oldu. Şu an Microsoft ve Apple arasındaki rekabet, sadece PC’lerde değil mobil araçlara varıncaya kadar etkili bir hal almış durumda.

ABD vs MICROSOFT:Gün geçmiyor ki, teknoloji savaşı denince Microsoft’un adının geçmediği bir hadise daha olmasın. 90’larda pek çok önemli olayın yanında Microsoft’un tekelci uygulamaları da dikkat çekiyordu. Amerikan hükümeti 90’ların başında AB ülkelerinin de baskısıyla Microsoft’u incelemeye aldı ve 1998’de  Microsoft’un yolu mahkeme koridorlarına düştü. 2000 yılına kadar süren davada Microsoft adeta ecel terleri döktü. Her ne kadar tekelci uygulamalardan suçlu bulunmuş olsa da, hükümet şirketi bölmedi.

EDISON VE WESTINGHOUSE/TESLA: Teknoloji savaşlarının ilk tohumunu Edison atmış desek yalan olmaz. O yıllarda henüz teknoloji namına bir gelişme olmasa da, elektriği icadıyla sonraki yüzyıllarda adına rahmet okutturan Thomas Edison, Westinghouse ve Tesla 1880’lerde kıran kırana bir mücadele içindeydi. Edison, kendi doğru akımının (DC) Tesla ve Westinghouse’un alternatif akımından (AC) daha güvenli olduğunu kanıtlamak için boş zamanlarında sokak köpeklerine ve kedilerine elektrik vermeye başladı. Elektrik ile ilgili ölümlere “Westinghoused” (Westinghouselanma) adını takmıştı. Edison, Coney Island’da bir fil üç kişiyi öldürdüğü için filin de öldürüleceğini duymuştu. İşte fırsat Edison’un ayağına kadar gelmişti ve tepmek olmazdı. Alternatif akım verilen fil saniyeler içinde öldü hatta Edison da bunu filme çekti. Amaç AC’yi rezil etmekti. Ancak Edison’un bu cin fikri, istediği gibi işlemedi. Zamanla AC’nin daha üstün bir teknoloji olduğu kabul edildi.

Tuğba Kaplan

Gazeteci/ Aksiyon Dergisi Politika, Sosyoloji, uluslararası ilişkiler, medya ve kültür dünyasından ünlü isimlerle gündemle ilgili aktüel röportajlar yapmaktadır. Ayrıca gündeme dair konuları farklı yönleriyle ele alan dosyalar hazırlamaktadır.

You may also like...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>